Radijske postaje

Iz E-ucbenik

Redakcija iz 20:04, 25. oktober 2016 od Tadejmrak (Pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Radijske postaje, ki jih ima GRS Slovenije, delujejo v zgornjem delu VHF področja. Uporabniki imamo na voljo:


Dva simpleksna kanala GRS 1- 157,725 MHz (25 kHz) in GRS 2 - 160,525 MHz (25 kHz).


40 repetitorskih kanalov (12,5 kHz) v sistemu (ZARE), ki so namenjeni za komuniciranje z regijskimi centri za obveščanje (ReCo) ter 36 (12,5 kHz) simpleksnih kanalov v sistemu ZARE, ki jih za vsako akcijo posebej določi operater ReCo. Razvrstitev kanalov ZARE je razvidna iz spodnjih tabel.


Širina vhodnega filtra v sprejemniku radijske postaje je lahko različna. Standardna nastavitev filtra za kanale GRS1 in 2 je 25 kHz, medtem, ko je standardna nastavitev za kanale ZARE 12,5 kHz. Če širine filtrov niso nastavljene pravilno, se zgodi, da je kljub dobremu signalu razumljivost zelo slaba. Največkrat je v takem primeru glas kričeč in raztrgan ali pa zelo tih in težko razumljiv.


Z razvojem tehnologije in posledično graditve novih digitalnih omrežij smo v GRZS bili ravno tako »prisiljeni« k nabavi novih digitalnih radijskih postaj. Ker digitalno omrežje sloni na tehnologiji Motorola DMR, smo se odločili za nabavo digitalnih radijskih postaj znamke Motorola, tip DP3601 in novejših DP4801. Vse radijske postaje nabavljene za GRZS imajo vgrajen tudi GPS modul, kar omogoča reševalcu odčitek trenutne lokacije, hkrati pa bodo postaje primerne za uporabo telemetrične aplikacije GPS pozicije v iskalnih akcijah.

Slika:Razvrstitev repetitorskih kanalov v sistemu ZARE

Slika: Razvrstitev simpleksnih kanalov v sistemu ZARE
Slika: Razvrstitev kanalov v sistemu ZARE digital


Poleg regijske razdelitve, so v URSZR dodali še določene specifične razdelitve, ki so razvidne v spodnji tabeli. Tu so repetitorskim (duplex) analognim in digitalnim kanalom dodani tudi analogni in digitalni simplexi.
Zveze018.jpg

ZARE DIGITAL
Republiška uprava za zaščito in reševanje za potrebe govornega komuniciranja in sistema alarmiranja gradi digitalno radijsko omrežje ZARE DIGITAL, ki je bazirano na DMR Motorolini tehnologiji. Omrežje naj bi bilo zgrajeno v podobnem obsegu kot obstoječe ZARE omrežje. Trenutno je postavljenih okrog 30 digitalnih repetitorjev.


V končni fazi naj bi bilo repetitorjev celo več kot v analognem sistemu.
Slika: DMR - Digital radio

Slika: Prednosti digitalnega radia


Slika: Primerjava analognega in digitalnega radia


Osebna orodja
Splošno reševalna tehnika