Uporaba radijske postaje pri reševanju s helikopterjem

Iz E-ucbenik

Redakcija iz 20:04, 25. oktober 2016 od Tadejmrak (Pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Reševanje s pomočjo zračnega plovila je eno izmed bolj zahtevnih oblik reševanja ponesrečencev v gorah. Za uspešno in predvsem varno izvedbo takega reševanja je potrebna izurjena in usklajena ekipa, tako reševalcev, kot pilotov zračnih plovil. Radijska komunikacija ima v tem primeru še posebej pomembno vlogo, zato tu veljajo še bolj stroga pravila obnašanja.


Usmerjanje zračnega plovila se navadno vrši na kanalu GRS1 ali ZARE 33, oz. 34. Zelo pomembno je, da plovilo usmerja ena oseba, to je navadno vodja akcije, ali nekdo, ki dobro pozna teren in razmere, kjer se bo reševanje odvijalo. Sporazumevanje s posadko plovila naj se vrši v čim krajših relacijah (kratko in jedrnato), saj se zaradi hitrega gibanja plovila sprejem radijskega signala zelo spreminja, za določene trenutke se lahko celo izgubi. Pri komuniciranju s posadko v zračnem plovilu se vedno prepričajmo, ali je kanal prost, saj je plovilo lahko na višji višini in se v istem trenutku pogovarja s postajo, ki je mi ne slišimo.


Vmešavanje v radijsko zvezo, hote ali nehote v takih situacijah privede do nepotrebnega ponavljanja in zgubljanja časa.


Ekipa, ki deluje v helikopterju in pod njim, za komuniciranje uporablja naglavne slušalke, saj je zaradi hrupa, ki ga povzroča helikopter komuniciranje zelo oteženo.

Osebna orodja
Splošno reševalna tehnika