Vzpostavljanje radijskih zvez

Iz E-ucbenik

Redakcija iz 18:24, 25. oktober 2016 od Tadejmrak (Pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

NAČINI VZPOSTAVLJANJA ZVEZ

Vsak promet ima svoja pravila in signale: avtomobil ne sme v križišče, ko je na semaforju rdeča luč, ladja z zvočnim signalom najavlja prihod v luko, v železniškem prometu veljajo določena pravila, v letalskem tudi…Prav tako imajo radijske komunikacije svoj “besednjak” znakov, signalov in kratic – določena pravila, ki se obvezno uporabljajo v vseh vrstah radijskih komunikacijah.


KLICNI ZNAKI
To kar je za človeka ime, za podjetje naziv, za knjigo naslov…, je za radijsko postajo identifikacija. Tako, kot se oseba pred pogovorom predstavi, se tudi radijska postaja v začetku oddaje “predstavi”- odda identifikacijo. Po ITU pravilniku o radiokomunikacijah (ITU RR) se mora radijska postaja pri oddaji identificirati. Dovoljene izjeme so le za določene radijske sisteme, pri katerih ni obvezno oziroma je tehnično nemogoče, da se pri oddaji tudi identificirajo (npr. radarji, relejni sistemi, radijske postaje v vesolju).


KLICNI ZNAKI V GRS
Vsaka GRS postaja v Sloveniji ima svoj pozivni znak. Imena so večinoma povzeta po imenih rek in planin na posameznih področjih, tako ima Bohinj Savico, Bovec Sočo, Celje Savinjo, Maribor Pohorje itd. Vsak reševalec ima k imenu klicnega znaka dodano še številko.
Za vse postaje GRS pa velja:
(klicni znak) - 1 = načelnik postaje GRS
(klicni znak) - 9 = zdravnik postaje GRS,
če je zdravnikov več se doda še ime


OSNOVE KLICANJA
Tako kot obstaja “bonton” klicanja preko domačega telefona, so tudi pri radijskih komunikacijah načela in pravila, ki jih moramo upoštevati. Predvsem je najbolj pomembno, da ne “skačemo” v pogovor temveč poslušamo sogovornika in počakamo, da s pogovorom konča, niti se ne vmešavamo v pogovor drugih dveh govornikov.
Primer klicanja:
Ko smo prepričani, da je kanal prost, najprej povemo znak, katerega želimo poklicati, nato povemo svoj znak.
SOČA 1, SOČA 1, KLIČE SOČA 21, lahko tudi skrajšano;
SOČA 1, SOČA 1, SOČA 21
Navadno, zaradi boljše razumljivosti znak povemo vsaj dvakrat. Če ima postaja dva zdravnika, dodamo še ime npr.:
JESENICA 9 ALENKA, JESENICA 9 ALENKA, JESENICA 1


ID KODE
Vsaka radijska postaja, ki deluje v sistemu ZARE ima svojo identifikacijsko številko (ID kodo). To pomeni, da radijska postaja podpira uporabo 5-tonske signalizacije. V praksi se 5-tonska signalizacija opazi kot 5 zaporednih različno visokih tonov na koncu vsake oddaje. Vsak ton pomeni določeno številko, številka pa nam da kodo s pomočjo katere lahko ugotovimo katera radijska postaja se je oglasila.
Vsa dogajanja v radijskem in telefonskem omrežju regijskih centrov za obveščanje se snemajo in arhivirajo. ID kode, ki so trenutno aktivne pa se sproti izpisujejo na monitorjih.
Snemanje radijskega in telefonskega prometa je potrebno zaradi možne kasnejše rekonstrukcije dogodkov.

Osebna orodja
Splošno reševalna tehnika